A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Događanja u koprivničkom bratstvu

Prenosimo sa stranica bratstva iz Koprivnice:

„Plastičnim čepovima do skupih lijekova“

Franjevački svjetovni red (OFS) i franjevačka mladež (FRAMA) iz župe sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici, u skladu s naukom svog utemeljitelja sv. Franje Asiškog pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja otpadnih plastičnih čepova i poklopaca u Koprivnici. Ideja za ovu akciju nastala je još prošle godine prilikom realizacije humanitarne akcije prikupljanja plastične ambalaže (boca) za kupnju madraca Dječjem odjelu koprivničke Opće bolnice koja se provodila u spomenutoj župnoj zajednici. Tražeći rješenje za zbrinjavanje prikupljenih čepova u toj akciji, došli smo do saznanja da Udruga oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca prikuplja plastične čepove u okviru projekta „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Prodajom otpadnih čepova i poklopaca Udruga kupuje lijekove neophodne za liječenje oboljelih. U tu hvale vrijednu humanitarnu akciju uključili su se grad Koprivnica, GKP Komunalac, polaznici Dječjeg vrtića Smiješak, Tratinčica, COOR Podravsko sunce, Pučko otvoreno učilište te učenici OŠ A. N. Gostovinski iz Koprivnice.

OFS i Frama sudjelovali u „Zelenoj ekološkoj čistki

Braća i sestre OFS-a i Frame iz Koprivnice pridružili su se u subotu 21. travnja  2012. godine svjetskoj akciji “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”, koja se u Hrvatskoj organizira prvi put povodom obilježavanja „Dana planete zemlje“. U akciji u kojoj se otpad uklanjao na prostoru okolice grada Koprivnice sudjelovalo je 137 dobrovoljaca iz 12 koprivničkih udruga. Potporu akciji pružili su i GKP Komunalac te tvrtka Koming i Hrvatske šume. Na 8 lokacija oko tog područja sakupljeno je 24,5 tona smeća od čega je 20 tona građevinskog otpada, 4,5 tone komunalnog otpada i 10 guma. Kampanja „Jedan dan za čist okoliš!“ usmjerena je na podizanje svijesti građana Hrvatske o važnosti osobne brige za okoliš te je dio globalnog pokreta „Let’s do it world!“. Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situaciju u okolišu. Promjena navika, svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te osigura ljepša i zdravija budućnost. Budimo odgovorni za svoje postupke i pokušajmo postupati prema zemlji na način sv. Franje koji se prema njoj odnosio s posebnom pažnjom i koji je bio toliko zahvalan za sve dragocjene darove koje mu je pružala da ju je s ljubavlju nazivao sestrom Majkom zemljom.

Otpad i odgovornost za stvoreno

U subotu, 28. siječnja o.g, mogli ste nazočiti predavanju koje su pripremile sestre Ivana i Blaženka te brat Josip iz kaptolskog Franjevačkog svjetovnog reda. Pred auditorijem od 40-ak prisutnih Ivana i Blaženka su na interesantan način predstavile kako se one u svojem bratstvu  brinu o ekologiji. Na početku smo se prisjetili jednog dijela članka 18 iz Generalnih konstitucija Franjevačkog svjetovnog reda koji glasi: „Slijedeći primjer svetog Franje, zaštitnika ekologa, neka djelatno promiču inicijative za očuvanje stvorenog, neka surađuju u naporima da se izbjegne zagađivanje i uništavanje prirode te da se stvore životni uvjeti i okolina koji neće ugrožavati čovjeka.“ Nadalje govorilo se o razlozima povećanja otpada te trendovima u svijetu koji nastoje smanjiti, ponovno iskoristiti, iskoristiti kao sirovinu ili oporabiti. Kod nas se to zasad svelo na izbjegavanje-vrednovanje-odlaganje – tj. na tzv. I-V-O princip. Ono što doista svatko od nas može učiniti jest posebno odvajati organski otpad, papir, staklo, plastičnu ambalažu nakon čega nam ostane svega 28% pomiješanog otpada koji ne spada u gore navedene kategorije. Pitanje koje se nije izravno postavilo, ali je ostalo visjeti u zraku jest: „Zašto bismo razvrstavali otpad?“ Za poticaj možemo se zapitati nad činjenicom da sakupljenom 1 tonom papira spasimo 20 mladih stabala i uštedimo 60000 litara vode. Svatko od nas može doprinijeti tome. Ako si zainteresiran(a), javi se u koprivničko bratstvo FSR-a. „Ako želiš njegovati mir, čuvaj stvoreno“ poruka pape Benedikta XVI uz svjetski dan mira 1. siječnja 2010.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>