A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske

Zaustavite pokušaj privatizacije Hrvatskih voda i hitno povucite iz saborske procedure izmjene Zakona o vodama

Poštovana gđo Kosor, predsjednice Vlade RH,

U studenom 2010. godine Vlada RH je u hitnu proceduru, bez javne rasprave, uputila Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama te Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva. Takvim činom u prvom redu je prekršen Zakon o zaštiti okoliša zbog neodržavanja tridesetodnevne javne rasprave za zakone koji imaju utjecaja na okoliš. Isto tako prekršen je i Poslovnik Hrvatskog sabora jer su se izmjene zakona našle u hitnoj proceduri iako nije riječ o zakonima kojima se otklanjaju veći poremećaji u gospodarstvu niti se radi o izmjenama zakona koje se donose radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Izmjene zakona su prvenstveno usmjerene prema promjeni pravnog statusa Hrvatskih voda iz javne ustanove u javno poduzeće što je po našem mišljenju prvi korak k privatizaciji Hrvatskih voda. Time bi u konačnici hrvatski građani izgubili kontrolu nad poduzećem koje upravlja našim vodnim resursima. Predlagač taj potez objašnjava činjenicom da su i HEP i Hrvatske autoceste javna poduzeća, zaboravljajući pritom spomenuti činjenicu da, osim Latvije, sve države članice EU imaju institucije za upravljanje vodama u statusu javne ustanove, a ne javnog poduzeća. Budući da nas EU ne sili na takav potez, a gotovo sve članice EU nemaju tako riješen status institucija za vodno gospodarstvo, pitamo se kome su u interesu ovakve izmjene zakona i nije li posrijedi prvi korak prema privatizaciji Hrvatskih voda? Naime, ako Hrvatske vode iz javne ustanove postanu javno poduzeće, lako će uslijediti prodaja Hrvatskih voda u privatne ruke. Ima li to ikakve veze s izjavom ministra Jandrokovića koji je prije nekoliko dana na sastanku sa državnom tajnicom Hillary Clinton pozvao ulagače iz SAD-a da investiraju u hrvatsko vodno gospodarstvo?

Podsjećamo kako su izmjene navedenih zakona odbačene na matičnom Saborskom odboru za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo te na Nacionalnom vijeću za vode još u studenom 2010. Unatoč toj činjenici izmjene zakona se i dalje nalaze na dnevnom redu Sabora, a pojedini krugovi unutar Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dalje lobiraju da se izmjene ipak usvoje. Za Vladu RH ovo je prilika da ozbiljnost svojih namjera i iskrenost svojih izjava da se Hrvatske vode i Hrvatske šume neće privatizirati pokaže hitnim povlačenjem izmjena zakona iz saborske procedure.

Smatramo da je potrebno reformirati Hrvatske vode i u vidu unutarnjeg ustroja i u vidu praksi reguliranja rijeka koje odudaraju od najnovijih preporuka Europske unije, no ovo je put prema gubitku kontrole nad Hrvatskim vodama, a time i nad vodom kao resursom. Oštro se protivimo privatizaciji svih institucija i poduzeća koja upravljaju prirodnim resursima jer se tim resursima treba održivo upravljati radi dugoročnog javnog interesa, a privatna poduzeća po prirodi stvari njima upravljaju radi uvećanja kratkoročnih profita. Ukoliko građani Hrvatske posredno izgube kontrolu nad upravljanjem prirodnim resursima, gube mogućnost za dugoročno održivi razvoj svoje zemlje.

Franjevački svjetovni red, Lovro Sučić

Zelena akcija, Tomislav Tomašević

Franjevački institut za kulturu mira, fra Mijo Džolan

Comments are closed.