A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Italija prva zemlja Europske unije bez plastičnih vrećica

Prenosimo s eVaraždin.hr:

Prva zemlja u Europskoj uniji, koja je napravila neminovan korak, zabranu plastičnih vrećica, je Italija. Od 1. siječnja 2011. godine, po izlaski iz shopping centara, Talijani više robu ne nose u “plastici”.
Trend zabrane plastičnih vrećica je započeo još 2008. godine u gradu San Franciscu, nastavio se u Hong Kongu, Melbourneu, a potom je i najmnogoljudnija zemlja svijeta Kina zabranila plastične vrećice. Potez su slijedili i gradovi Los Angeles te zemlje Izrael, Bangladeš i tako dalje…
Zanimljivo, konzervativna Europa, tek je od jučer došla na red, jer je Italija tek prva zemlja EU koja je proglasila zabranu uporabe plastičnih vrećica.
Odluka je to još s početka 2010. godine, kada je potvrđena od strane parlamenta, a iako je to uzrokovalo podosta problema velikim trgovačkim centrima, imali su dosta vremena za prilagodbu. Već tijekom prosinca, pripremale su se ogromne količine biorazgradivih vrećica, onih od tkanine ili papira.
Prema procjenama, svaki Talijan na godinu upotrijebi 400 plastičnih vrećica, tako da je Italija zemlja koja je bila jedan od najvećih proizbođača i potrošača plastičnih vrećica.
Borci za zaštitu okoliša tvrde da plastične vrećice godišnje širom svijeta uzrokuju pomor oko 100 tisuća životinja, ponajviše u morima i oceanima.
Svjedoci smo nedavnih zagađenja na jugu Hrvatske i velikih nastalih šteta, stoga je ovaj potez susjeda Talijana, dobar putokaz i za naše zakonodavce.
A sudeći prema svjetskoj praksi, potez mogu povući i naši lokalni političari. Često se hvalimo da je Varaždin među prvima, pa evo korisnog i društveno odgovornog primjera, gdje to Varaždin uistinu može i biti.

Comments are closed.