A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Franjevački svjetovni red podržava opravdane zahtjeve hrvatskih sindikata

Pravo na rad jedno je od osnovnih ljudskih prava, stoga Franjevački svjetovni red podržava poziv Sindikata da se održi referendum po pitanju izmjena Zakona o radu. Prvi korak mora poduzeti Vlada i istražiti jesu li nešto propustili učiniti prije poduzimanja ovakvih neprihvatljivih mjera. Smatramo da javnost treba biti upoznata s detaljima prijedloga izmjena Zakona o radu i odlučiti je li to sve na stvarnu dobrobit čovjeka. Bilo bi opasno donijeti odluke koje će dugoročno ugroziti prava radnika pa je potrebno omogućiti potpuniju informaciju koja bi vodila pravednom rješenju.
Poučeni dosadašnjim iskustvom da se rješenja problema traže pritiskom i na štetu malog čovjeka, radnika, smatramo da se nijedno pitanje ne može rješavati na brzinu i, u pravilu, nedovoljno razjašnjenim odlukama. Na taj se način želi rješavati i tekuća ekonomska kriza (ili prikazati kao rješenje) nauštrb radničkih prava, kao što je primjerice oduzimanje slobodne nedjelje. Sve u korist krupnog kapitala, iako je kriza sama izazvana nekontroliranom željom za profitom i nepovjerenjem između različitih slojeva društva stvorenim upravo fenomenima (neo)liberalnog kapitalizma.
Rad je jedna od osnovnih vrijednosti i prava ljudskog bića te kao takav oplemenjuje i unutar čovjeka oslobađa nove vrijednosti, te Bogom nadahnutu kreativnost i inovativnost. Čovjeku je naravna redovita izmjena rada i odmora čime se i jedno i drugo potvrđuje i obogaćuje čovjeka. Nove vrijednosti u društvu mogu se ostvariti samo uz kvalitetno osmišljen i pravilno vrednovan rad. Ukidanjem granica između rada i odmora šteti se obiteljskom životu čovjeka što snižava njegovo dostojanstvo i stavlja ga u položaj podložan ucjenama oko osnovnih egzistencijalnih pitanja. Rad je trajna vrijednost o kojoj ovisi prosperitet obitelji, zajednice i države i zato ga je potrebno prikladno poštivati i zaštititi od izvrtanja njegove svrhe u samo ono što bezuvjetno donosi profit, koji je uvijek pojedinačna, a ne zajednička dobit.

Comments are closed.